PROJECTS

TRADITIONS COMMUNITY CENTER

Location: Dayton, Nevada

Recipient of 2007 AIA NORTHERN NEVADA / RENO MAGAZINE CITATION AWARD

KEY GREEN FEATURES: Maximum use of daylighting and ventilation through use of operable windows and shading lattice; materials chosen for recycled content, low VOC emission, durability and performance; outdoor sporting fields and indoor

The Traditions Community Center contains amenities such as a full service workout facility including dedicated spaces for aerobics, cardio equipment and weights; a full size indoor basketball court; locker rooms, teen center; lounge; conference facilities; and administration offices. Outside the Community Center and immediately adjacent to the lake there are two swimming pools, one for families and one for adults; a spa and outdoor fireplace with lounge; and deck areas.  Beyond and adjacent to the lake there is public access to a soccer field; skateboard park; play area for tots and young children; covered pavilions for picnics and gatherings; and several outdoor basketball courts.

Expansive views of the Traditions Town Center, the island and adjacent neighborhoods could be seen from the large deck outside of the lounge and pool area.  The lighting of the structure at night would reveal the timber details, high ceilings and the two-sided glass lounge, as well as highlighting the pools and reflecting the structure into the adjacent lake.

The architecture of the Community Center is reminiscent of the western aesthetic but with a very modern and sustainable interpretation. Materials include cast-in-place concrete and concrete block, both from local manufacturers.  The wood cladding, corrugated metal roofing and metal trim is also designed to reflect the historic western storefront imagery. The main curved circulation structure is a clean and efficient system of salvaged wood posts, beams and trusses and designed to provide high ceilings which in turn bring in filtered natural light throughout the facility.  Operable windows and vents would provide natural ventilation due to the heat chimney effect, efficient in a dry temperate climate such as that of Dayton, Nevada.  Interior materials would be of recycled and sustainable products and kept to a minimum.  Energy efficient lighting fixtures and sensors would also maintain low energy use.