PROJECTS

2345 House

Built: 2014

Location: Reno, Nevada

The 2345 House is a 6,000 square foot two-story, 3-bedroom, 3-car, single-family dwelling with an elevator, swimming pool and built-in gas barbeque on patio. It has a complexity and ingenuity that defies the typical.  

Influences and Design Drivers: 
Mid-20th Century Modern architecture characterized by clean simplicity and integration with nature; ample windows and open floor plans with the intention of opening up interior spaces and “bringing the outdoors in”; the art and design of Piet Mondrian; Finnish-American industrial designer Eero Saarinen’s simple, sweeping, arching structural curves and machine-like rationalism; and the topography, climate and orientation of this particular site in Reno, Nevada. The circle was held as an exception to the orthogonality of the lines because of the fascination held for it by our clients…not to focus on it, but to incorporate the circle in a precious manner, well – placed.

Attention to Detail:
Attention to detail was extremely important to our clients, from the massing of the whole house to the finest of details. They wanted to pay homage to Old World stonework, incorporating industrial materials in an Old World manner. The balance of building materials is a major aspect of the overall design…between the rich block work, extreme streamlined steel, warm wood-siding with thick cedar siding, glazing, zinc siding. Being a passionate gardener, our client felt it very important to surround the home with landscaping and pockets of different local species.

Technology:
Light and its effect on the exterior and interior were intensely studied. Tech systems are incorporated for our clients’ ability to have layers of controls to accommodate the different functions…from entertaining large groups to intimate uses. The ceiling of the main curved hallway is arranged with a random pattern “starry night” theme. Throughout the project are elaborate lighting and environmental controls for both interior and exterior.

Solutions:
Reception area divides private from public. Forms are “held together” via the central curved hallway.  The curved hallway is more whimsical and non-regimented with the rest of the house more regimented.  Different elements are constantly kept in balance with each one attempting to keep another in balance. There is no overwhelming material used to detract or override another.

The floor plan layout is fully accessible, including an elevator and circulation around the exterior with a continuous switchback trail with the concept of the afternoon walk. Landscaping is varied with mainly local and drought-tolerant species. Sun angles were studied in our 3D modeling system to maximize passive solar design. View corridors focus on the ravine in back instead of the adjacent properties, and minimize visibility into and away from the project.